Çitlembik Çıtlık


Hatırlarsanız 27 Aralık 2023'te "Yeniyıl nedeniyle sekiz yüz on iki bin beş yüz üç iki milyor reklam görmüş olabiliriz. Fakat açıkçası şikayetçi değilim. Çünkü çok ilginç hikayelere, tanımaya değer insanlara rastlayabiliyorsunuz" demiştim. 

Yeniyıl telaşesi içinde bu reklam hikayelerinde rastladığım iki kadın türeticiden biri @bircitlikhikayesi olmuştu. Adı müthiş ilgi çekici, aşina olmayan kulağa öncelikle. Çıtlık? Ne ola ki? 

Adi çitlembikmiş ağacıymış meğer çıtlık. İstanbul'da çitlembik dediğimize Ege'de çıtlık diyorlarmış. Neden? Çünkü menengiçe (yabani fıstık) çitlembik diyorlar oralarda. Neyse... Çiğdem badem mevzularına girmeyelim şimdi.

Zor koşullara dayanıklı bu çıtlık ağacının dallarını, nazarlık niyetine oymuş çok eski devirlerden beri güzelim Yörükler. Bebeklere, yeni gelinlere kötülüklerden koruması niyetiyle armağan edilegelmiş. 

Artık sayılı ve yaş almış Yörükler'in oymaya devam ettiği bu naif çıtlıklardan takılar yaratma fikri doğmuş Işılay Karahan'ın da içine. İstanbul'dan Köyceğiz'e bir göçün neticesinde de Bir Çitlik Hikayesi doğmuş işte.

Ben görür görmez içim ısındı bu çitlembiğe :) Yirmi yıl oluyordur herhalde, kendime bir takı almayalı. Tanıyan bilir zaten, pek sevmem. Alyans bile takmıyorduk son zamanlarda Feridun'la... Fakat çıtlık, kenarına dizilen turkuaz boncuklarla gönlümü çeldi işte. Rica ettim, aralara da içinizden geçtiği gibi mercan boncuklar serpiştirin, dedim. Telefonda anlattığımı içtenlikle dinlemiş ki Işılay Hanım, tam aklımdan geçen çıktı paketin içinden Cumartesi günü... Günümüz koşullarına göre de "hadi canım" diyeceğiniz bir bedeli var üstelik. 

Ne demiştim 27 Aralık'ta? ""İşbirliği" falan değil! Anlıyorum herkesi, hepimiz yaşamı sürme çabasındayız. Da bazen işbirliği yerine yol arkadaşlığı etmek hepimize iyi gelmez mi? Sadece ve sadece aldığımız şey hoşumuza gittiği için ya da gördüğümüz çabayı takdir için paylaşamaz mıyız bir şeyleri?"

Nazar lafı, işin bahanesi. İnsanların sevdiklerini düşündüklerini, kolladıklarını hissettirmenin bir yolu olmuş işte Yörükler'de çıtlıktan oymalar. Bu güzel hikayeyi bizimle paylaştığı için küçük bir teşekkür olsun bu hem Yörük gelinine, hem Yörükler'e...



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Merhaba

Eli Penseli Kız Kardeşlerim

Yara ve Işık